Tutkimuksista käy ilmi, että maastohiihto on yhteydessä matalampaan kuolleisuusasteeseen.

Siis mitä?


Edellinen on erittäin vahva väite, mutta jos uskoo tieteelliseen tutkimukseen, näyttää väite pitävän paikkansa. Esimerkkinä tästä voisi käyttää Laukkasen ja kollegoiden tutkimustuloksia – pitkäaikais-seurannassa selviää, että miehet, jotka harrastavat hiihtoa, näyttävät elävän pidempään. Voisi ajatella, että myös naiset:). Yhtenä syynä tähän ajatelleen olevan se, että hiihto on tarpeeksi kuormittava aktiviteetti terveyshyötyjen aikaan saamiseksi.
Mitä muuta hyötyä hiihtämisestä sitten harrastajalle on? Onhan suksien ostamisessa myös omat haittansa, ainakin rahapussista häviää useampi sata euroa. Kun tarkastellaan murtomaahiihdon terveysvaikutuksia, voidaan kuitenkin todeta, että hyödyt ovat haittoja huomattavasti suuremmat.


Viime aikoina on paljon puhuttu istumatyön terveyshaitoista ja mm. siitä, että itse istuminen ei ole selälle haitallista, mutta siihen käytetty liiallinen aika ja selän huono (pyöristynyt) asento ovat selkäkivun aiheuttajia. Fysioterapeuttina pidän erityisen tärkeänä sitä, että hiihto ja erityisesti perinteisen tyylin hiihto antavat selälle liikettä, jossa eteen- ja taaksetaivutus vaihtelevat ja selkä saa kaipaamaansa monipuolista liikettä. Lisäksi käytämme hiihtäessä monipuolisesti kehon isoja lihasryhmiä, mikä taas kasvattaa lihaskestävyyttä sekä lisää hengityselimistön ja sydämen kuntoa. Fyysisen kunnon kohottamisen ohessa talvisessa ulkoilmassa vietetty aika antaa myös ansaitun lepohetken aivoille. Tutkimustietoa siitä, että unen lisäksi liikunta on paras tapa myös aivojen palautumiselle, tulee jatkuvasti lisää. Hiihtämisen aikana harvemmin tulee selailtua puhelinta tai pelattua, joten ainakin tunnin verran pysyy laitteista erossa.


Vaikka hiihdossa on omat riskinsä (esimerkiksi alamäessä kaatumisriski), on hiihto talvilajien vertailussa erittäin turvallinen laji. Tapaturmia on sekä ammattilais- että harrastajatasolla vähän. Jos hiihtää ammattilaistasolla, eli yli 700h vuodessa, riski ylirasitusvammoille suurenee. Harrastajahiihtäjän tuntimäärillä vaikutus on kuitenkin päinvastainen – hiihto lisää terveyttä.

Hiihto on loistava tapaa kehittää kestävyyskuntoa!
Hiihto on loistava tapa kehittää kestävyyskuntoa!

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *