Polkujuoksu, kuten niin monet muutkin harrastukset, tempaa mukaansa vauhdilla. Upeat kokemukset luonnossa liikkumisesta ja fyysisen kunnon paraneminen ovat koukuttavia: sitä haluaisi koko ajan enemmän ja enemmän! Voi olla, että muutaman kuukauden polkulenkkien jälkeen sinäkin haluat, joko ensimmäistä kertaa elämässäsi tai ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, osallistua kilpailuun – polkujuoksukilpailuun. Vaikka kilpailisit vain itseäsi vastaan, ovat matkat tässä lajissa usein pitkiä ja edellyttävät säännöllistä harjoittelua. Toisin sanoen: jotta pääset osallistumaan, on tärkeää pysyä terveenä.
Polkujuoksu on harrastajalleen loistava laji, koska sen monipuolisuus näyttäisi suojaavaan suhteellisen hyvin erilaisilta juoksuvammoilta. Ja jottei aloitus tyssäisi rasitusvammaan, on hyvä pitää mielessä muutamia periaatteita:
- Jos olet käynyt säännöllisesti kävelylenkeillä, mutta et ole aikaisemmin harrastanut juoksua, aloita juoksu – kävely harjoittelulla. Tämä tarkoittaa sitä, että kävelet ja juokset saman lenkin aikana vuorotellen. Esimerkiksi juokset ensin viisi minuuttia, jonka jälkeen kävelet kymmenen minuuttia. Toista samaa kaavaa muutaman kerran nostaen juostavan ajan määrää hieman viikoittain. Aloittajalle tasainen maasto sopii parhaiten.
- Huolehdi riittävästä lihaskunnosta. Juoksu on kuormittava ja vaativa laji. On olemassa tutkittua tietoa siitä, että lihasvoimaharjoittelu auttaa sekä paremman juoksuvauhdin kehittymisessä että välttämään rasitusvammoja. Tee lihasvoimaharjoittelua 1-2x viikossa.
- Lenkkeile (noin) kolme kertaa viikossa, mutta älä juokse peräkkäisinä päivinä. Välipäivä mahdollistaa lihasten ja jänteiden palautumisen. Välipäivänä voit tehdä juoksua tukevan lihasvoimatreenin. Kun harjoittelu edistyy ja keho tottuu juoksun tuomaan kuormitukseen, voit toki juosta myös peräkkäisinä päivinä.
- Älä juokse kivun kanssa. Kivun tehtävä on olla elimistön varoitusmerkki. Jos tunnet lenkin aikana tai sen jälkeen kipua, joka mielestäsi liittyy harjoitteluun, pidä harjoittelusta taukoa ja kysy apua asiantuntijalta. Monet juoksijoiden tyypillisimmistä vaivoista liittyvät kuormitukseen ja ovat rasitusvammoja. Mitä nopeammin reagoit kipuun sitä pienempi on mahdollisuus, että kipu ei kroonistu ja voit jatkaa harjoittelua normaalisti.
- Käytä sinulle sopivia juoksukenkiä. Jos olet käynyt edellisen kerran lenkillä kymmenen vuotta sitten voi hyvinkin olla, että jalkateräsi biomekaniikka on muuttunut ja tarvitset uudet lenkkarit. Jalan biomekaniikka muuttuu usein esimerkiksi raskauden tai kehonpainon muutoksen seurauksena. Uudet juoksutossut eivät ole välttämätön edellytys, mutta pidä silti huolta, etteivät kengät ole liian pienet, kapeat tai muuten jalallesi epämukavat.
Mukavia polkuelämyksiä!
0 kommenttia